Hosszú ideig a Peugeot 207 és a Volkswagen Golf versengett az Európa legnagyobb darabszámban eladott típusa címért, egy ideje azonban a német autó egyeduralkodó. Az új Ford Fiesta megjelenésével azonban ismét komoly kihívója akadt a Golfnak. A Fiesta márciusban már nemcsak fenyegette a népautó elsőségét, de meg is előzte azt.

A 2008. márciusi eladásait 15,5 százalékkal megfejelve összesen 52 805 darab kelt el a Ford kisautójából. Ezzel szemben a Golf – amely tavaly ősz óta a hatodik sorozattal csalogatja a vevőket – csak megtartani tudta a darabszámait, 46 ezer fogyott belőle az idei év harmadik hónapjában. A Golf mögött az Opel Corsa, Peugeot 207, VW Polo, FIAT Punto következnek.

Nem panaszkodhat a Golf

Nem panaszkodhat a Golf


Persze a Golfnak sincs oka panaszra, hiszen valódi konkurenseit, az alsó-középkategóriás modelleket bőven veri így is. Ford Focusból 35, Opel Astrából 27 ezer fogyott, előbbi 22, utóbbi 38 százalékos esést kénytelen elkönyvelni az előző év adataihoz képest.

Sőt a Golf azért is jó helyzetben van, mert az első három hónap eladásait vizsgálva továbbra is élen áll, majd 120 ezret értékesítettek belőle, míg a Fiestából 113 ezer fogyott. A Ford kisautója egyre közelít.

Európa kedvenc márkája idén is a Volkswagen. Az első negyedévben 472 000 kocsit szállított ki a márka, szemben az Opel 332 ezres és a Ford 315 ezres eladásaival szemben.