2009. április 10 és 14 között a húsvéthoz kapcsolódóan országos közúti ellenőrzést tartott a rendőrség, amelynek elsődleges célja az ittas vagy bódult állapotban közlekedő járművezetők kiszűrése és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése volt.

Az akció során több mint 35 ezer személlyel végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelyek eredménye – a razzia beharangozása ellenére – 682 esetben volt pozitív volt. A helyszínen 218 vezetői engedélyt vettek el ittas vezetés miatt az intézkedő rendőrök. Járművezetés ittas vagy bódult állapotban bűncselekmény miatt 167 esetben indult büntetőeljárás.  

Ha pozitív az érték ugrik a jogsi

Ha pozitív az érték ugrik a jogsi


Közlekedési szabálysértés miatt 4363 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 5004 személlyel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Kisebb súlyú közlekedési szabályok megsértése miatt 2407 fővel szemben figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök.

254 esetben a forgalmi engedélyt is bevontak annak érvénytelensége, illetve a gépjármű nem megfelelő műszaki állapota miatt. A rendőri ellenőrzések során ikerült 58 körözött személyt is elfogni.

Hiába voltak azonban demonstratívan jelen az utakon a rendőrök, április 11-13. között, 371 közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Ezek közül 92 könnyű, 48 súlyos sérüléssel, valamint 8 esetben halálos eredménnyel végződött. Összesen 9 személy vesztette életét.