Ha azt mondjuk BMW M3, M5 vagy M6, az autórajongók egyből tudják, hogy valami különlegesről van szó, a bajor gyár legsportosabb járműveiről. Most újabbakkal bővül a kínálat, miután a BMW sportmodelljeiért felelős M GmbH, az X5 és X6 szabadidő-autókból is elkészítette a saját változatát. Korábban még ilyen jellegű kocsiból nem készített sportmodellt a BMW, ez az első négykerék-hajtású M-es autó.


Nem véletlen, hogy mindkét nagy BMW-ből lesz M-es, mert a két autó műszakilag szinte azonos, a karosszériájuk eltérő. Az X5 és X6 modellekbe ún. M TwinPower Turbo motor kerül. A 4,4 literes turbómotor eddig sem volt ismeretlen a járművek számára, de erre a feladatra jelentősen átdolgozták. A V8-as blokk maximális teljesítménye eléri az 555 lóerőt, miközben a nyomatéka 680 Nm 1500-5650 fordulatszámok között végig. Utóbbi jellemző kiemelkedően rugalmassá teszi a járműveket.

Vélhetően épp a hatalmas nyomaték miatt manuális váltó nincs is a kocsikhoz, azokba egy hatfokozatú M Sports automata váltót szerelnek. Ez többféle program szerint üzemelhet, van üzemanyag-takarékos, de kifejezetten sportos beállítása is. Utóbbi esetében használható rajtprogram is, amely esetében a versenyautóknál megszokott indulást képes produkálni a gép.


Az X5 M és X6 M egyaránt 4,7 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/órát. Az új M-es járgányok végsebessége 250 km/óra, ha az elektronika nem szabályozná, száguldanának ennél gyorsabban is. Sőt mennek is, ha megrendelik hozzájuk az ún. M Driver?s Package-et, akkor 275-tel is száguldhat a tulaj. Ugyanakkor az alkalmazott Efficient Dynamics rendszerek hatására a jármű állítólag 13,9 literes fogyasztással is üzemeltethető.

Természetesen nemcsak a motorról szól egy M-modell, de a hajtás, a futómű, a kormányzás, a fékek és a menetstabilizáló is sportosabb az átlagnál. Az intelligens összkerékhajtás nemcsak az első és hátsó tengely között osztja meg aktívan a nyomatékot, de a két hátsó kerék között is. Az új szervokormány is speciálisan az új M-modellekhez készült, amellett, hogy ez is aktívan reagál a körülményekre, a kormányon lévő M-gomb megnyomásával sportosabbra állítható a reakció, miközben a menetstabilizáló is visszavesz a “segítségből”. A felfüggesztés pedig sokkal feszesebb, mint a többi X-modellben, miközben a járművek alacsonyabban ülnek.


Ahogy minden M-gép, az új szabadidő-autók is egyedi karosszériával készülnek. Az új első lökhárító hatalmas hűtőnyílásokkal büszkélkedhet, miközben megváltozott a hűtőmaszk is. Igazán bajban lesz, aki szemből akarja megkülönböztetni a kocsikat, tekintve, hogy az X5 M esetében a lámpákat is lecserélték, az X6-osét kapta az is. Szintén újak sárvédő-szélesítések és a hátsó lökhárító is, amelyek ugyanúgy hozzájárulnak a járművek sportos karakteréhez, mint a 20 colos felnik és a négy kipufogóvég.

Belül M-es sportülések és M-es sportkormány teszik jellegzetessé a járműveket, de a műszerfal is más, mint a hagyományos BMW-kben.

Videón az X6 M: