Minden ötödik súlyos közúti közlekedési balesetben szerepel olyan jármű, amelyikből hiányzik a légzsák – derül az amerikai közlekedésbiztonsággal foglalkozó hivatal, a National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) beszámolójából.

A tanulmány 1446 balesetet jegyez 2001 és 2006 között, melyek közül 255 esetben – közel 18 százalék ? szerepelt olyan jármű, amelyből hiányzott a légzsák. Mi ebben a különleges? A tanulmányban azok az autók szerepelnek, amelyekben korábban volt légzsák, csakhogy a korábbi balesetben már működésbe léptek, de a jármű javításakor nem pótolták.

A szervezet ugyanakkor találkozott olyan esetekkel is, amikor ugyan pótolták a légzsákot, de a beszerelés szakszerűtlen volt, s ezért nem lépett működésbe a következő alkalommal.

A légzsákok hiánya a vizsgálat szerint számos esetben csalásra vezethető vissza, tehát a sérülés után nem pótolták, vagy arra alkalmatlan, utólag beépíthető elemmel helyettesítették a szükséges alkatrészt, de a javítást végző műhelyek alkalmatlansága is szerepel az okok között.