A német kormány január közepe óta fizetett 2500 eurós (750 ezer forint) “roncsprémiumának” köszönhetően naponta háromszor annyi megrendelés érkezik Opel Corsára, mint az állami támogatás bevezetése előtt. Az 1700 főt foglalkoztató eisenachi Opel-gyárban márciusban már ismét három műszakban fognak dolgozni, sőt, több extra műszakot is beütemeznek. A Corsákat is gyártó spanyolországi Zaragozában szintén éjjel-nappal üzemelnek a gépek.

A német kormány környezetvédelmi támogatási kezdeményezése nyomán – a támogatás annak jár, aki kilencéves vagy annál idősebb kocsiját cseréli újra – az Opel ebben a hónapban öt éve a legtöbb új megrendelést kapta, több mint 40 ezer autóra. Ezenközben, német sajtójelentések szerint, változatlanul csőd fenyegeti az autógyárat.


Több hétvégi újság is beszámolt arról, hogy az Opel már akár májusban fizetésképtelenné válhat. Az Opel hónapokkal ezelőtt mindenekelőtt az anyavállalat, az amerikai General Motors pénzügyi válsága miatt került rendkívül nehéz helyzetbe, és több üzemében rövidített munkaidő bevezetésére kényszerült.

Az Opel állami garanciavállalásért a Merkel-kormányhoz fordult. A német kancellár közölte, hogy kormánya elvileg kész a garanciavállalásra azokkal a tartományokkal együtt, ahol a legnagyobb Opel-üzemek vannak.

Forrás: MTI