Szétkapott autók

Az elmúlt öt évben 36 százalékkal csökkent a gépjármű-bűncselekmények száma, ami jó hír. A lopások azonban nem szűntek meg, csak már nem újraértékesítési célból tűnnek el az autók, hanem alkatrész lesz belőlük. A napjainkban meglovasított autók zömét azonnal szétbontják, alkatrészeiket feketén értékesítik, ezért a tulajdonos bottal ütheti a nyomukat.

A belügy szolgálatában

A belügy szolgálatában

FIAT-modellek a rendőrségnél

Nem ritka

Nem ritka a lízingcsalás sem, amikor egy bűnbanda tagjai csak azért vesznek részletre autót, hogy eltüntessék. A gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények között viszonylag gyakori a hitelcsalás is, amikor egyazon kocsit különböző pénzintézeteknél több kölcsön fedezeteként is bedobnak a bűnelkövetők.

Kiábrándító a felderítési arány

A kocsik gyors szétkapása miatt a felderítés legtöbbször eredménytelen. Információink szerint a rendőrség felderítési mutatója az elmúlt tíz év átlagában csupán hét százalékos, tehát az ellopott járművek 93 százalékát nem sikerül megtalálni.

Dízel és 4x4-es, sok helyre eljut

Dízel és 4×4-es, sok helyre eljut

Dízel és 4×4-es, sok helyre eljut


A felderítés eredményességét javítja a Zsaru-CAR, amely rendőrségi és polgárőri, ún. vadászautókban működik.

CAR: Civil Autókereső Rendszer

A rendszerben egy kamera figyeli a mérőautó körüli rendszámokat és jelzi, ha a kocsit körözi a rendőrség, vagy a rendszám nem illik össze az adatbázis szerint hozzá tartozó típussal. Sánta László és társai az elmúlt kilenc évben majdnem 2000 lopott, körözött autót fedeztek fel. A mozgalom tagjai tömegével szúrnak ki a forgalomból kivont, lízingcsalásban érintett járműveket az autóvadászatok során. A forgalom szűrésében civilek és egyenruhások egyformán részt vesznek.

Pénz, paripa, Panda

A FIAT Professional a haszonjármű-üzletág neve

A FIAT Professional a haszonjármű-üzletág neve

A Professional a haszonjármű-üzletág neve


A FIAT Professional, a márka haszonjármű-üzletága több eszközzel segíti az autókeresést. Az anyagi támogatáson felül egy használatra átadott autót biztosít a lopott kocsik megtalálásához.

A dízelmotoros Panda különlegessége a 4×4-es hajtáslánc, ami a maga méretkategóriájában egyedülálló a magyar piacon. Az összkerekes kisautóval félreeső, nehezen megközelíthető rejtekhelyekre is eljutnak az autókeresők. A járőrautóra hasonlító Pandát a megállapodás értelmében egy évig használhatja egy autóvadász, Vezda László rendőr főtörzsőrmester.