A súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő amerikai General Motors azt fontolgatja, hogy eladna vagy bezárna európai Opel-gyárakat. A hírek szerint a németországi Bochumban és a belgiumi Antwerpenben lévő gyárakat zárná be a GM, az eisenachi üzemet pedig eladná. Emellett a GM érdekeltségi körébe tartozó svéd Saab autógyárra is a bezárás vagy az eladás várhat.

A General Motorsnak tervet kell az amerikai kormány elé tárnia a vállalat talpra állítására. Ez a feltétele annak, hogy a cégcsoport esetleg további állami támogatást kaphasson. Az előző amerikai elnök, George W. Bush még karácsony előtt bejelentette, hogy kormánya kisegíti a csőd közeli állapotba jutott detroiti autógyárakat.

Akkor a Chrysler és a General Motors számára helyezett kilátásba hitelt, 17,4 milliárd dollárt. Ez az összeg azonban a hírek szerint nem elegendő a GM számára, a cégnek további állami támogatásra van szüksége, ellenkező esetben csődöt jelenthet.

Eközben az Opel vezetése azt fontolgatja, hogy kiváljon a General Motorsból, mert úgy vélik az anyacég problémái nélkül könnyebben élnék túl a válságot. A német gyártó állami támogatásra is számíthat a munkahelyek megőrzése érdekében.

Forrás: MTI