Hetvenkét éves története első egészében veszteséges évére készül a világ legnagyobb autógyára, a Toyota. A márciussal záruló pénzügyi évben összesen 350 milliárd jenes (873 milliárd forint) nettó veszteséggel számol a cég.

Az előző, tavaly márciussal zárult pénzügyi évben 1,72 billió jenes (4,29 billió forint) adózott eredményre tett szert a Toyota, 4,5 százalékos növekedéssel az előző évhez képest, miközben a bevétel 9,8 százalékkal 26,29 billió jenre nőtt. Mindkét összeg rekord volt a csoport történetében. Az előző pénzügyi évben 8,91 millió autót adtak el, 389 ezerrel többet az előző évinél.

Idén azonban nem folytatódik a cég növekedése. Korábban még 7,54 millió eladott autóval számolt a japán gyártó, de az éves eladási tervet 7,32 millió autóra csökkentették a gazdasági válság következményei miatt. Ezért csak 21 billió jen (52,4 billió forint) bevételt várható a cégnél.

A decemberben zárult harmadik pénzügyi negyedévben az elemzők által várt összeg duplája, 164,6 milliárd jenes veszteség került az adó utáni rubrikába, miközben egy évvel korábban, 458,6 milliárd jenes adózott eredmény produkált a vállalat.

Forrás: MTI