“Kötelező lesz az autósoknak a zebránál megállni, ha a gyalogos jelzi áthaladási szándékát az úton” – többek között ez a KRESZ-módosítási javaslat is szerepelt a közlekedési kerekasztal ülésén tudatta közleményében Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa.

Mindez azért érdekes, mert jelenleg is ez a szabály. Legföljebb nem szereztek érvényt neki. “A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van…illetve … Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni….. Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – a szükséghez képest megállással is – eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg…..A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti” – írja a KRESZ.  Elég egyértelmű!

Közéjük hajtanak

Közéjük hajtanak

Közéjük hajtanak


Vagyis ezúttal arra lehet számítani, hogy szó szerint belekerül a KRESZ-be, hogy az elsőbbséget úgy kell megadni a zebránál várakozó gyalogosnak, hogy megáll az úton haladó jármű, azaz nem gázolja el az átkelőn. További újdonság lehet kötelező sebességkorlátozás bevezetése a zebrák előtt.

Kondorosi Ferenc tájékoztatása szerint a hétfői ülésen a közlekedési jogalkotás és jogalkalmazás problémáiról, a lehetséges megoldási javaslatokról tárgyaltak az érintett tárcák mellett az ORFK, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Magyar Közút Kht., valamint a Közlekedéstudományi Intézet szakemberei.

A zebrákra vonatkozó előírások mellett a hatóságok dolgoznak az előéleti pontrendszer felülvizsgálatán, illetve a kezdő jogosítvány bevezetésén is. Megvitatták az ún. “kint felejtett” közlekedési táblák ügyét is, és egyetértettek abban, hogy a kötelező ellenőrzést gyakoribbá kellene tenni.

A szakemberek szerint felül kellene vizsgálni a gépjárművek kötelező tartozékaira (az izzókészletre és a mentődobozra) vonatkozó, “mára életszerűtlenné vált” szabályozást is. Manapság sok járműben elég körülményes az út mellett izzót cserélni. Így elképzelhető, hogy eltűnik a kötelező tartozékok listájáról.

Forrás: MTI