Stuttgart-Zuffenhausenben megnyílt az új Porsche Múzeum, a nagyközönség január 31-én, szombaton léphetett be először az épületbe. Összesen 5600 négyzetméternyi kiállítóterületen 80 történelmi jármű s a vállalat történetének több mint 200 egyéb kiállítási tárgya kapott helyet. A múzeum a sportkocsigyártó teljes történelmét egyetlen, központi helyszínre összpontosítja.


“A múzeumot nem csak kiállítási épületként, hanem a Porsche és a nagyközönség között folytatott állandó dialógus eszközeként, kommunikációs helyszín gyanánt is kívánjuk használni. A jövőben ugyanis nemzetközi ügyfélkörünket éppúgy itt fogadhatjuk majd, mint a világ minden részéről érkező látogatóinkat” – mondta nyitóbeszédében Dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche AG igazgatótanácsának elnöke.

A múzeumépület tiszta fehér, a kiállítási területe mindössze három pilléren nyugszik, így a lebegés hatását kelti. Tervezője Roman Delugan, a bécsi Delugan Meissl Associated Architects irodától. Igazi érdekesség az üvegfalú restaurátorműhely, ahol a látogatók is megcsodálhatják egy-egy jármű újjászületését.


A Porsche legalább 200 ezer látogatóra számít évente, hiszen a gyár területén működő korábbi, alig 20 jármű számára helyet kínáló múzeumot is mintegy évi 80 ezren keresték fel.

A Porsche AG történeti gyűjteménye összesen több mint 400 verseny- és sportautót számlál. Mivel csaknem mindegyik kiállítási modell veteránversenyeken is indul, a különlegességei folyamatosan változnak.