Büntethetők a szmogriadós szabályozást megszegő autósok, de további változások is lesznek a riasztás elrendelése esetén. A kormány ugyanis levonva a két hete elrendelt szmogriadó tapasztalatait, módosította rendeletét, s ennek nyomán tegnap a fővárosi önkormányzat is pontosította a sajátját.

Ezután százezer forintig terjedő bírsággal sújtható az az autós, aki megszegi a szmogriadó idejére elrendelt korlátozásokat. Az üzemek esetében akár 500 ezer forintos büntetés is kiszabható.

További újdonság, hogy a riasztási fokozatról már nem kettő, hanem három mérőállomás adata alapján döntenek, illetve a főpolgármesternek az előírt határérték átlépésekor sem kötelező elrendelnie a korlátozást, hanem szükség esetén elrendelheti azt. Ugyanakkor azt is rögzíti a rendelet, hogy a szmogriadó életbelépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését.

Megmarad a páros-páratlan napokhoz kötött rendszám szerinti korlátozás, ám nem egész napra szól, hanem reggel 6-tól este 22 óráig. Ózonszennyezés esetére vonatkozó riasztásnál pedig délelőtt 10 órától este 18 óráig tart a tilalom. Vagyis, akinek mégis el kell mennie autójával, az megteheti.

A kormány rendelete más szabályozásokra is lehetőséget ad, így elképzelhetőaz átmenő forgalom korlátozása, illetve kitiltása, az elkerülő útvonalak kijelölése, sebességkorlátozás ideiglenes bevezetése, gépjárműforgalom korlátozása a járművek környezetvédelmi besorolása alapján – szálló por esetén a dízel, ózon esetén a benzines gépjárművek korlátozása indokolt. De szmogriadó estén teljesen megtiltható a legszennyezőbb gépjárművek használata is.

Az eddig sem kis létszámú kivételek mellé újabbakat rendelt a fővárosi közgyűlés. Ezentúl közlekedhetnek taxik, a közterület-felügyelet, a vérellátó-szolgálatok, a halottszállítók, a közlekedési, környezetvédelmi hatóságok vagy a postai szolgáltatók járművei is szmogriadó esetén.