Barack Obama engedélyezné, hogy az USA egyes államai a kormányzat által megszabott értékeknél is szigorúbb normákat vezessenek be a járművek fogyasztását és károsanyag-kibocsátását illetően – számol be a New York Times. Az autógyártók természetesen tiltakoznak.

Még George W. Bush kormányzása idején szerette volna elérni ezt Kalifornia és 17 másik állam, ám akkor a Környezetvédelmi Hivatal elutasította a kezdeményezést. Még nem biztos, hogy ezúttal sikerre járnak, hiszen nem született még döntés az ügyben, de az elnök utasította a hivatalt, hogy vizsgálja felül korábbi határozatát.

Az autógyártók attól félnek, hogy az említett államok olyan szigorú szabályokat vezetnek be, amelyek jelentősen megemelik a járművek előállítási költségeit. Egyes hírek szerint Kaliforniában – ahol már jelenleg is csak olyan autógyártó forgalmazhatja járműveit, amelynek van nulla emissziós modellje is – akár a dízel autók teljes eltűnése sem elképzelhetetlen a várható szabályok miatt.

Obama ezen döntése is része annak a grandiózus tervnek, melyben az új kormány szeretné sokkal energiatakarékosabbá tenni az USA-t. Éves szinten 2 milliárd dollárnyi energiát akarnak megspórolni.