“A KDNP határozott véleménye, hogy a megváltozott körülmények között nem indokolt a fellazított kamionstop szabályok fenntartása” – közölte Rétvári Bence országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a szigorúbb szabályokat kellene újra életbe léptetni, csökkentve ezáltal is a közúti légszennyezést.

Rétvári kifejtette idén télen nem csak Budapesten, de több vidéki városban is el kellett rendelni a szmogriadót, a levegő minőségének megvédése érdekében pedig határozott lépésekre van szükség.

Szerinte egészségügyi, forgalmi és baleset-megelőzési szempontból is hátrányos a jelenlegi, fellazított kamionstop szabályozás.
 


Rétvári Bence elmondta: a kamionstop szabályainak módosítását ősszel nyilvánvalóan a kiugróan magas benzinár motiválta. Ez akkor segítséget jelentett a fuvarozók számára, azóta viszont 20 százalékkal csökkent az üzemanyagár.

Mint mondta: mielőbb, minél nagyobb arányban a közútról a vasútra kellene átterelni a teherszállítást, ehhez lenne fontos lépés, hogy a kormány mind a szmogrendelet mind a RoLa (teherautók vasúti szállítása) támogatások tekintetében merjen határozott lépéseket hozni. Azt is hozzátette, hogy a vasúti árufuvarozás negyed akkora környezeti kárt okoz, mint a közúti.