Nehéz helyzetben vannak a hazai autóipar dolgozói, október eleje óta 5-8 ezer ember dolgozó munkahelye szűnt meg, de további 15-20 ezer állás kerülhet veszélybe 2009 első felében, az autók iránti kereslet globális visszaesése miatt.

Azért, hogy ne a legrosszabb forgatókönyv valósuljon meg, a kormány segítséget ígér az ágazatnak – derült ki tegnap az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport ülésén. Elsősorban a kutatás-fejlesztést és az abban dolgozó szakemberek megtartását támogatja az állam.

100 ezren dolgoznak az autógyártásban

100 ezren dolgoznak az autógyártásban


Több pályázaton keresztül is pénzhez juthatnak az ágazat szereplői, az erre a célra fordítható keretösszeg 16 milliárd forint, de ezt az unió várhatóan további 50 milliárddal egészíti ki.

Az autóipari szakemberek ugyanakkor felvetették, hogy a kormány azzal élénkíthetné a kereskedelmet, hogy eltörli a járművek árát jelentősen terhelő regisztrációs adót. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kifejtette, hogy megvizsgálják ezt a lehetőséget, de ez csak úgy képzelhető el, hogyha az adókiesést más forrásból pótolják.  

A Suzuki 1200 embert küldött el

A Suzuki 1200 embert küldött el


Magyarországon tavaly több mint 10 százalékkal csökkent az új autók eladása, de idén akár 20 százalék is lehet a visszaesés.

Hazánkban jelenleg a beszállítókkal együtt nagyjából százezer ember dolgozik az autógyártásban és további 40 ezer a kereskedelemben. A Suzuki esztergomi gyárából elbocsátottak 1200 dolgozót, a General Motors szentgotthárdi gyárában bevezették a 4 napos munkahetet, az Audi győri gyárában viszont rugalmas munkaszervezéssel igyekeznek átjutni a válságon.