Stratégia együttműködést köt a FIAT és a Chrysler. A ma aláírt egyezmény nyomán az olasz gyár 35 százalékot szerez az amerikai márkában. A megállapodás értelmében megosztják egymással különféle technológiáikat és a padlólemezek cseréjére is sor kerül.

Ugyanakkor a két cég nyilvánvalóvá tette, hogy nem pénzügyi mentőcsomagról van szó. A FIAT nem fizet pénzt és a jövőben sem finanszírozza a bajban lévő Chryslert. Az ügylet a FIAT számára azért előnyös, mert így az olasz modellek olcsóbban jelenhetnek meg újra az amerikai piacon, ahonnan egy ideje már hiányoznak, hiszen egy kész kereskedői hálózattal indíthatnak.

A Chrysler viszont az ügylet révén kis fogyasztású, környezetbarát autókkal bővítheti termékpalettáját, felhasználva a másik gyár járműveit, s az amerikai mellett az európai piacon is nagyobb kínálattal jelenhetne meg. AWall Street Journal cikke szerint az autógyártók egyenként 3 milliárd dollárt spórolhatnak ezzel az összefogással.

Kedden ugyanakkor a Daimler jelezte, hogy mindenképpen meg akar válni a Chryslerben még meglévő, közel 20 százalékos részesedésétől. A Chrysler többségi tulajdonosa a Cerberus befektetési társaság, amely 2007 nyarán fizetett 7,4 milliárd dollárt a Daimlernek a 80,1 százalékos csomagért.

Forrás: MTI