Közleményben tiltakozott Szalay Balázs, mert szerinte az RTL Klub úgy állítja be a 2009-es Dakar-ralin történteket, hogy miatta büntettek meg egy másik magyar résztvevőt, Palik Lászlót.

Az ügy a múlt csütörtöki Fiambala – La Rioja közötti szakaszhoz köthető. Az eredetileg 253 kilométeres gyorsaságit csak 39-en teljesítették, a szervezők ugyanis sötétedéskor a szakasz 175 kilométernél kiterelték a még a pályán lévőket. Majd a versenybírók 1 óra büntetést adtak azoknak a versenyzőknek, akik nem jutottak túl a CP2 ellenőrző ponton.

Szalay nem óvott

Szalay nem óvott


“A szabályok szerint egy GPS pont kihagyása a dűnék között 6 óra, több mint négy GPS pont kihagyása, kizárással büntethető. A 170. km után több mint 15 GPS pontot hagytak ki a versenyzők. A reggeli rajtnál így mindenki fel volt háborodva, mivel aki nem teljesítette a szakaszt azon versenyzők elé került, akik teljesítették a szakaszt. Jól mutatja, hogy milyen nehéz volt ez a része a pályának, hogy a 116 km teljesítésére még a legjobbnak is több mint 3 órára volt szüksége” – írja Szalay Balázs.

Másnap több beadvány is érkezett a sportbírókhoz, amelyben az esetet kifogásolták, köztük egy Szalay Balázs és 30 versenyzőtársától. “A mi általunk tett észrevételben mindössze megkérdeztük a versenybírókat, hogy fair-e a döntésük” – írja a versenyző, aki teljesítette a teljes távot. 20 perccel később a versenybírók kifüggesztettek egy döntést, mely alapján minden versenyző, aki nem ért célba a 12. szakaszon, 12 óra büntetés kapott. Ennek köszönhetően megváltozott az eredménylista, többek között Palikék is hátrébb kerültek, a 12-ről a 21. helyre.

Palik a 21. helyen zárt

Palik a 21. helyen zárt


Szalay úgy látja, hogy az RTL Klub egy, a csapata ellen irányuló hadjáratba kezdett, miszerint a Palik Laci őket okolja azért, mert büntetést kapott. Véleménye szerint olyan még soha nem történt a versenybíróságnál, hogy miután valaki leadott egy észrevételt, 20 perc múlva írásban kint van a döntésük a faliújságon. Szerinte ebben az esetben a döntésüket jóval előbb meghozták, mint az ő észrevételeiket megkapták volna.

“Az RTL Klub teljesen hamis alapokon vádolja csapatunkat, akik szerint Palik László miattunk kapott büntetést. Palik László kizárólag maga miatt kapta a büntetést, mivel nem tudta teljesíteni a verseny teljes távját” – zárja gondolatait Szalay Balázs.

A teljes “levél” itt olvasható.

A Palik Racing Team az eset után óvást nyújtott be, amit a versenyigazgatóság később elutasított. Érdekes azonban, hogy az óvási díjat visszakapták, ezzel a csapat szerint: “elismerve, nem biztos, hogy jó döntést hoztak, amikor az esemény csütörtöki szelektív szakaszának az eredményeit megváltoztatta, s a “pályáról” a szervezők által leterelt versenyzőket súlyos időbüntetéssel sújtotta.” Palik László egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.