Szinte már szokványossá válik, hogy a 2009-es Dakar-rali résztvevői nem az eredetileg kitalált útvonalat teljesítik. Eső, köd, ásatás, sötétség és jóindulat miatt is változott már a nyomvonal. Immár sokadik alkalommal, ma is rövidebb lesz a táv.

Eredetileg La Riojából indulva egy 161 kilométeres összekötő után érték volna el a speciál szakasz rajtját, ahol 545 kilométer várta a résztvevőket, majd újabb 47 kilométeres etap végén befutottak volna Cordobába.

Viszont a térségben tegnap lehullott csapadék miatt a kijelölt nyomvonalon “teljességgel lehetetlen” versenyezni a szervezők szerint. Ezért a Dakar mezőnye 364 kilométert hajt majd közúton és az eredeti 4-es időellenőrzőnél kezdi meg a mai szakaszt. Így összesen 220 kilométeres mért szakaszt kell teljesíteni.

“A csütörtöki szenvedés után mit is várhatna az ember, mint nehéz szakaszt? Biztos vagyok benne, hogy nem lesz egyszerű eljutni a célba – mondta Palik László. “A córdobai ralipályákon vezet majd az út a táborba, ezért várhatóan nagy lesz az átlagsebesség. Gyorsan, de ésszel kell menni.”

Az autósok között a Palik-Darázsi kettős a 12., a Szalay-Bunkoczi duó a 27., a Liszi-Fenesi páros az 55. helyről várj a folytatást. A motoros Dési János a 65., a Szaller-Pócsik-Csitári kamionos trió pedig a 11. helyen áll 12 szakasz után a Dél-Amerikában zajló tereprali versenyen.

A tegnapi szakasz összefoglalója: