Január 21-én a beiktatási ceremónia után Barack Obama lesz hivatalosan az Egyesült Államok új elnöke. Ezzel egyidőben a szokásoknak megfelelően debütál új autója is. Első útját Obama is a Pennsylvania sugárút 2 mérföldes szakaszán teszi meg a Capitolium és a Fehér Ház között. Az elnöki limuzint ezúttal is a Cadillac szállítja. A kb. 7,5 méteres kocsi már nemcsak biztonságos, de elegáns is.

Míg George W. Bush autója igencsak aránytalanra sikerült, a szörnynek becézett új gép egész csinos.

A teherautó-alvázra épített jármű számos, a közforgalomban szereplő Cadillac elemeit örökölte. Formailag az STS és a DTS modellekre hajaz, fényszórói az Escalade-ről, a hűtőmaszk és a hátsó lámpák az STS-ről származnak. A jobb első sárvédőn az amerikai, a bal elsőn az elnöki zászló lobog, éjszaka LED-ek világítják meg ezeket.

Modern védelmi és kommunikációs rendszerekkel

Modern védelmi és kommunikációs rendszerekkel


A karosszéria természetesen egyedi, nagy szilárdságú acél, alumínium, titán és kerámia felhasználásával készült, képes megállítani az esetleges lövedéket is, csakúgy, mint az 5-6 centi vastag többrétegű ragasztott üveg. Állítólag az ajtók 20 centiméter vastagok, olyan nehezek, mint egy Boeing 757-es nyílászárói. A “Cadillac One” speciális kerekeken gurul, még ha mind a négy gumit is találat éri, akkor is képes simán tovább haladni a különleges felniknek köszönhetően.

Egyes információk szerint a jármű hatalmas tömege – kb. 5-6 tonna – miatt a sebességét maximum 60 mérföld/órára, azaz 96 km/órára korlátozták, pedig a motorja sem csöppség 6500 köbcentis dízel. Átlagfogyasztása 30 liter körüli. A csúcssebességet 15 másodperc alatt éri el. Fékei a világ legnagyobb kerámia tárcsákkal büszkélkedhetnek, de így is borzasztó fékúton áll meg a kocsi.

Az utasteret hermetikusan elzárták a külvilágtól, így egy vegyi támadás sem veszélyezteti a “személyt”, belül tiszta marad a levegő. A járművön állítólag csak a vezető ablaka nyitható. A limuzint saját tűzoltó rendszer védi, de az üzemanyagtank is robbanásbiztos.

6,5 literes dízelmotor mozgatja

6,5 literes dízelmotor mozgatja


Természetesen az elnököt a legnagyobb luxus várja odabenn. Kézzel vart bőr borítja a fotelszerű üléseket, amelyeken feltűnik az elnöki logó is. A jobb hátsó ülésnél, ahol az elnök foglal helyet egy pánik gombot is beszereltek illetve van piros telefon közvetlen vonallal az alelnökhöz és a Pentagonba. A legújabb kommunikációs rendszerekkel [titkosított internet és műholdas kapcsolat] látták el az autót, így az USA első számú vezetője irodaként használhatja a járművet. CD, DVD-lejátszó, televízió, számítógép is van benne.

Az autót csak a CIA által kiképzett profi sofőrök vezethetik, akik folyamatos tréningen gyakorolják a menekülési stratégiákat. A külön fülkében ülő ügynök mellett fegyvertartó illetve egy palack vér is van. Az elnök vércsoportjával megegyező anyagot egy esetleges sürgős orvosi beavatkozásnál alkalmaznák. Állítólag, ha a sofőrrel bármi történne, az autó akkor is képes továbbmenni, miután távirányítóval is vezethető.

*A legtöbb adat persze csak spekuláció, miután sem a gyártó General Motors, sem a biztonsági szolgálatok nem adnak ki hivatalos információt az autóról, azok szigorúan titkosak.