gTegnap a 2009-es Dakar leghosszabb szelektív szakasza várt volna a résztvevőkre, azonban a szervezők a Copiapo-Copiapo közti 686 km-es hurkot bő 200 kilométerrel megrövidítették. A rajt sem indult könnyen, ugyanis a nagy köd miatt a helikopterek nem tudtak felszállni, ezért biztonsági okok miatt félórát halasztani is kellett.

Hiába vágták meg alaposan a távot, a mezőny túlnyomó többsége így is magyar idő szerint csak késő éjszaka ért célba, sőt a kamionokra még a terepen rásötétedett ott is, így a szervezők a monstrumoknak még egy szakaszrövidítést tettek.

A motorosoknál két élmenő, Cyril Despres és az összetettben vezető Marc Coma is eltévedt tegnap, mindketten bő 20 kilométeres kitérőt tettek, így a győzelem a spanyol Jordi Viladomsé lett, götötte Alain Duclos és a norvég Pal Anders Ullevalster ért célba. A magyar Dési János a 32. lett.

Súlyos baleset is történt a kétkerekűeknél, a 198-as rajtszámú spanyol pilóta, Cristobal Guerrero nagyot bukott a 160. kilométeren, a mentőhelikopter kórházba szállította, de egyelőre komában van.

A 2009-es Dakar-rali 10. szakaszának összefoglalója:

Az autósoknál kezdetben a BMW-s Terranova vezetett, de 180 kilométernél borult. A hummeres Robby Gordonnak sem volt szerencséje, hiába ment jól, sőt vezetett is, nem sokkal a vége előtt egy dűnén akadt fenn, így a már szinte biztos szakaszgyőzelem ötödszörre is a volkswagenes Carlos Sainzé lett. A spanyol mögött azért megszerezte a második helyet Gordon, míg harmadikként honfitársa, de egyébként a VW-erősítő Mark Miller futott be. Sainz előnye az összetettben kis híján fél óra két VW-s csapattársa előtt.

Igazán büszkék lehetünk a Nissan Navarával versenyző Palik László-Darázsi Gábor duóra, a Dakaron eddig még soha nem ment ilyen jól magyar egység. Tegnapi 17. helyük szakaszeredményükkel az összetettben már felkapaszkodtak a 10. helyre. A Szalay-Bunkoczi éls a Liszi-Fenesi párosról egyelőre nincs hírünk. 

A kamionoknál a szokásos trió végzett az élen, Csagin, De Rooy és Kabirov jelenti továbbra is az élmezőnyt. Tegnap épp ebben a sorrendben is értek célba, azonban az összetettben Kabirov vezet a Kamazzal, míg De Rooy a harmadik helyen áll Csagin mögött. A Palik Racing Team-nél úszhatnak a boldogságban, ugyanis ha lehet, a kamion egy kicsit még az autónál is jobban teljesít: a Szaller-Pócsik-Csitári hármas a nap végén a 9. helyen ért be, összetettben pedig a hetedikek!

Az összetett állása:

Motorosok

1. Coma (KTM) 43:52:30
2. Fretigné (Yamaha) + 1:24:50
3. Despres (KTM) + 1:31:11

32. Dési (KTM) + 10:12:13

Autósok

1. Sainz-Perin (Volkswagen) 38:59:02
2. Miller-Pitchford (Volkswagen) + 27:31 p
3. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) + 41:13 p

10. Palik-Darázsi (Nissan) + 9:50:29

Kamionok

1. Kabirov-Beljajev-Mokajev (Kamaz) 40:01:23
2. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (Kamaz) + 00:14 p
3. De Rooy-Colsoul-Van Melis (Ginaf) + 32:32 p

7. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 11:20:01