Emlékezetes módon ünnepelte 47. születésnapját Palik László: az Atacama-sivatagban autózott. Nem is akárhogy. A magyar terepralibajnok a 17. helyen ért célba a 2009-es Dakar-rali tegnapi, legnehezebb szelektív szakaszán, s ezzel a 10. az összetettben.

Bár a szervezők körülbelül kétszáz kilométerrel lerövidítették a Copiapóból induló és oda visszaérkező szelektívet, mert nem akarták, hogy a versenyzők a homokdűnék között éjszakázzanak, Palik László leszögezte, így sem volt egyszerű feladat a több mint 400 kilométeres szelektív teljesítése:

“Amióta nyilvánosságra hozták a 2009-es Dakar-rali útvonalát, mindenki a föld egyik legszárazabb helyéről, az Atacama-sivatagról beszélt. Bevallom őszintén, nekem is görcsbe rándult a gyomrom, ha a mai szakaszra gondoltam” – mondta Palik László.


“A félelmeink beigazolódtak, hiszen rettentő küzdelmes napunk volt, de hálás és büszke vagyok, hogy a születésnapomon átengedett minket a sivatag. A rettenetes hőségben hatalmas homokhegyeket kellett megmásznunk, tényleg nagyon örülök, hogy beértünk a célba. Ami pedig a teljesítményünket illeti, hihetetlen, hogy ennyire elöl vagyunk, de bármennyire is nehéz, próbálok nem foglalkozni az eredményeinkkel. Buenos Airesig még rettentő sok kilométer van hátra.”

A Palik Racing Team kamionos egysége is szenzációsan szerepelt. Szaller Zoltán, Pócsik László és Csitári Tibor a 9. lett, így az abszolút értékelésben a 7. pozíciót birtokolja. Az autósok között a Volkswagenes Carlos Sainz volt a leggyorsabb, s ezzel tovább növelte az előnyét az összetett versenyben.