A fővárosi MDF-frakció szeretné elérni, hogy a szmogriadó ideje alatt azok az autósok, akik nem használhatják a gépkocsijukat, a forgalmi engedély felmutatásával térítésmentesen utazhassanak a BKV járatain – erről a szándékukról a Demszky Gábornak írt nyílt levelükben írnak.  

Hock Zoltán közölte, véleményük szerint elégtelenek azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt napokban Budapest levegőminőségének drámai romlása ellen tettek, és felháborítónak tartják, hogy a kormány “csupán látszattevékenységet végzett”.

Mint hozzátette, hónapok álltak rendelkezésre arra, hogy a kormány a szükséges jogharmonizációt elvégezze; saját hatáskörében módosítsa a KRESZ-t, és kezdeményezze a szabálysértési kódex módosítását. “Az elrendelt szmogriadó végrehajtására nincsenek meg a jogi feltételek” – állítja Hock.

Az MDF a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén javasolni fogja egyebek mellett, hogy a szmogriadók esetére a BKV készítsen intézkedési tervet, az önkormányzat különítsen el költségvetésében egy keretet erre a célra, továbbá pontosítsa azoknak a közszolgáltatóknak, élelmiszerszállítóknak, taxiknak a körét, amelyekre a közlekedési korlátozás nem vonatkozik.
….
[Szegeden az utóbbi két napon a szálló por koncentrációja meghaladta a riasztási küszöbértéket a levegőben, a szennyezés csökkentéséért hétfőtől péntek nulla óráig ingyenesen használható a tömegközlekedés.]

Forrás: MTI