Ma is folytatódott a 2009-es Dakar, a mezőny Chilében az Atacama sivatag előbb homokos-köves, majd dűnék végtelen sorát hozó La Serena-Copiapo útvonalon haladt. Mivel a szervezők a szakasz végén található homokos terepet járhatatlannak ítélték, így már szinte hagyományosan rövidítettek egy kicsit a távon. A mai távnak 329 egység – 151 motoros és quados, 116 autó, és 62 kamion – vágott neki.

Fantommotorosok a Dakaron 1
Verhoeven újra győzött


Ahogy már írtuk, a múlt hét szerdán szakaszgyőzelmet arató és az összetettben tegnapig a negyedik helyen álló amerikai Jonah Street egyre kínzóbb csuklósérülése miatt kiszállt a küzdelemből. A motorosoknál tegnapi újabb szakaszgyőzelme után a kétszeres Dakar-bajnok Cyril Despres rajtolt az élről, de mind ő, mind honfitársa, David Casteu jeladója gyorsan megszüntette a sugárzást, így ők követhetetlenül mentek végig a szakaszon.

Hiába rajtolt azonban a francia ász, a nap végére az összetettben kényelmes előnnyel vezető Marc Coma, a hazai versenyző, Francisco Lopez, az élmezőnyben egyedüli yamahásként vitézkedő David Fretigné és az idén a ma a 33. helyről rajtolva második szakaszgyőzelmét is megszerző holland Frans Verhoeven is előtte végzett. Az összesítésben nincs változás, a mai menet után is Coma-Fretigné-Despres az első három sorrendje.

A magyar Dési Jánost a 46. helyen jegyezték a mai szakasz végén, összetettben a 34.

Sainz is megint nyert egyet

Sainz is megint nyert egyet


A Dakar autós élmezőnye egyre inkább az Volkswagen háziversenyévé alakul, ma is két VW futott be elsőként. A győztes a tegnapihoz hasonlóan megint a Sainz-Perin páros, de ma nem Deppingék, hanem az amerikai Mark Miller követte közvetlenül a célba a spanyolt. A harmadik helyen is amerikai versenyző végzett, Robby Gordon hozta be Hummerjét a két VW mögött. Az idei harmadik szakaszgyőzelmét megszerző Sainz összetettben tegnap tízperces előnyét nagyjából megduplázta ma.

“Ez a szakasz nagyon nehéz volt, nagyon-nagyon nehéz. Teli volt kövekkel, és nehéz volt a navigáció. Már a célba érés is győzelem, a problémamentes nélküli célba érés diadal” – mondta a spanyol a mai napról.

A magyarok közül egyelőre csak a Palik-Darázsi duó Nissan Navarája ért célba a 16. helyen állt, amellyel a páros megőrizte összetettbeli 12. helyezését. Szalay Balázsék 20 Opelje a huszonhatodikként érte el a célt.

A 2009-es Dakar-rali 9. szakaszának összefoglalója:

Az összetett állása

Motorosok

1. Coma (KTM) 37:04:47
2. Fretigné (Yamaha) + 1:04:38
3. Despres (KTM) + 1:34:38

34. Dési (KTM) + 9:05:43

Autósok

1. Sainz-Perin (Volkswagen) 33:26:07
2. Miller-Pitchford (Volkswagen) + 19:52 p
3. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) + 22:58 p

12. Palik-Darázsi (Nissan) + 8:03:58

23. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 32:36:08

Quadok

1. Machacek (Yamaha) 49:32:19
2. Patronelli (Can-Am) + 2:31:02
3. Sonik (Yamaha) + 3:26:21

Holnap a Dakar legnehezebb és egyben a leghosszabb szakasza következik, a 686 km-es pályából 666 km lesz a szelektív hossza. Beérnek majd az Acatama-sivatag közepébe, ahol csupa ismeretlen elemmel találják majd szembe magukat. Egyrészt a hatalmas, néhol akár 1 km magas dűnékkel kell megküzdenie a mezőnynek.  A szervizeseknek azonban a legkönnyebb napjuk lesz, hiszen a tábor nem költözik, a versenyzők egy hurkot tesznek meg.