Dűnék és szinte járhatatlan utak, ez várt a 2009-es Dakar-rali résztvevőire pénteken. A szervezők a nagy esőzések miatt lerövidítették a verseny hetedik szelektív szakaszát, de az így is adott elég fejtörést a résztvevőknek, a címvédő, kilencszeres győztes Stephane Peterhansel sem tudta teljesíteni és kiesett.

A kamionoknak nem is kellett végigmenniük a szelektíven. Az itt érdekelt egyetlen magyar alakulat, a Palik Racing Team egysége, a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor trió így megtartotta 11. helyét az abszolút értékelésben. A Palik László Darázsi kettős Gábor viszont teljesítette a 243 kilométert.

Ők ma nem versenyeztek

Ők ma nem versenyeztek


“Iszonyatosan nehéz nap volt” – mondta a Magyarországon az Év autóversenyzőjének választott Palik László. “Az eső teljesen tönkretette a talajt, s mivel a járművek mély nyomot hagynak maguk után, könnyen csapdába kerülhetett az ember. Nekünk is voltak problémáink, sokat szenvedtünk, de az a lényeg, hogy csak kivergődtünk valahogy, s megtartottuk az előkelő pozíciónkat. A mezőny végéről indulók viszont nem tudom, miként teljesítik a szakaszt.”

Palik tegnap 25. lett, így az összetettben megtartotta előkelő pozícióját, s a 12. helyről várja a vasárnapi folytatást. “Most a pihenőnap következik Chilében. Átnézzük a Nissant, kicseréljük az elhasználódott alkatrészeket, vasárnap pedig megyünk tovább a Buenos Aires-i cél felé. Abban biztos vagyok, nagyon hosszú és nehéz út vár még ránk” – mondta a 2008-as tereprali-bajnok.

2009-es Dakar-rali, 7. nap:

1. Carlos Sainz, Michel Perin (Volkswagen) 2:35:27 óra,
2. Mark Miller, Ralph Pitchford (Volkswagen) 3:41 perc hátrány,
3. Robby Gordon, Andy Grider (Hummer) 4:13 p h.

25. Palik László Darázsi Gábor (Nissan +1:02:34 óra

63. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) +2:59:35 ó

65. Liszi László, Fenesi József (Mitsubishi) +3:07:08 ó.