Jean Luc Demarty, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatója nem lát esélyt arra, hogy 2009-ben és 2010-ben sikerülne növelni a bioüzemanyagok termelését, hosszú távon azonban bizakodó, mert az EU célkitűzése szerint 2020-ra tíz százalékra kell növelni a megújuló energiaforrásokból előállított motor-üzemanyagok hányadát – tudta meg a Greenfo.  

A bioüzemanyagok körébe tartozik a biodízel, amelyet döntően növényi alapanyagból és állati zsiradékból állítanak elő, illetve a bioetanol, amely gabonából és cukornádból nyerhető.

Demarty elmondta, hogy a bioüzemanyag-ágazat uniós fejlesztéséhez az olajárnak hordónként 60 dollár körül kellene lennie, a bioetanolnak meg hordónként 90 dollárnak. (A nyersolaj ára kedden 48 dollár körül volt.)

Wayne Jones, az OECD Mezőgazdasági és Fejlesztési Részlegének vezetője szerint a jelenlegi gazdasági visszaesés lelassíthatja az ún. második generációs – nem élelmezést szolgáló növényekből, hulladékból készülő – bioüzemanyagok termelését is, mivel “nincs nagy érdeklődés az ilyen, magas kockázatokkal járó beruházások iránt”.

Forrás: Greenfo