Tervek szerint áprilistól a BKV tarifáihoz kötik a budapesti parkolási díjakat, s átalakítják a zónarendszert is – mondta el a Napi Gazdaságnak Gyarmati Zoltán, a fővárosi parkolási stratégia fő intézkedéseit kidolgozó Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

Gyarmati szerint azért kell változtatni, mert 2001 óta nettó értéken nem emelkedtek a díjak. Az pedig nem jó, ha a parkolás díja olcsóbb a BKV-jegy áránál. Egy BKV-jegy 290 forint, egyórai parkolásáért viszont néhol csak 115-150 forintot kell fizetni. Az új zónarendszer szerint a centrumban kellene a legtöbbet fizetni – akár 2 jegy árát is -, kifelé haladva pedig fokozatosan kevesebbet, néhol egy jegy árának a felét.

Szeretnék elérni, hogy a parkolási cégeknek olyan órákat kelljen alkalmazniuk, amelyeken egységesen lehet fizetni, illetve egy honlapon az autós ellenőrizhesse, hogy a parkolási díjnak megfelelő ideig parkolt-e, s ha nem, a pótdíjat is befizethetné rajta.

Kiemelt feladatnak tartja az igazgató a mozgáskorlátozottaknak szóló engedély megadásának szigorítását. Most a parkolók 17 százaléka vesz igénybe ilyen jogosítvánnyal helyet, miközben Budapest lakosságának csak öt százaléka mozgáskorlátozott. Szeretnék megszüntetni azt is, hogy az önkormányzatok több parkolási engedélyt adjanak ki, mint amennyi hely a területükön van.

Az új rendszer megvalósításához a fővárosi önkormányzat érintett bizottságainak, a kerületi önkormányzatoknak, valamint a civilszervezetek is véleményezni kell a tervezetet. Többeknek biztos nem lesz ellenére, mivel az intézkedésektől évi szinten 3-5 milliárd forint többletbevételt várnak. A tervet végül Budapest közgyűlésének is jóvá kell hagynia.

Forrás: Napi Gazdaság