2009. január 1-jétől az eddigi 56 fő és 13 autó helyett mintegy 300 emberrel és 60 járművel folyik majd az úthasználati díj befizetésének ellenőrzése. Az idei évtől ezt a feladatot a Nemzeti Közlekedési Hatóság vette át az Állami Autópálya Kezelőtől.

Az autósokat az NKH nevével ellátott, narancssárga mellényt viselő ellenőrök állíthatják majd meg, akik visszatartási joggal is rendelkeznek, azaz a pótdíj befizetéséig megtilthatják a jármű továbbközlekedését – mondta Lovas Károly Róbert, az NKH főigazgatója szerdán. A főigazgató hozzátette: a hatóság e jogával többnyire a határ közelében, külföldi teherautók esetében fog élni, ahol kétséges a bírság későbbi behajtása.

Természetesen ez az ellenőrzés nemcsak az autópályákra vonatkozik, hiszen a 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművek 2007 áprilisától 1000 kilométernyi főúton is csak matricával autózhatnak.

Ez a megoldás az elektronikus, használatarányos díjfizetési rendszert készíti elő, amely már nemcsak a nagy, de a kisebb teherautókra, illetve személyautókra is érvényes lesz.