A Szalay Dakar Team versenykamionja még szerdán adta fel a 2009-es Dakar-ralit motorhiba miatt, a csapat már akkor tudta, ez még további bajok forrása lehet.

Szalay Balázs azonban háttértámogatás nélkül is nekivágott a tegnapi napnak. Eleinte nem is volt gond, az Opel Antara RR-rel nagyszerű formában hajtottak a 20. hely körül. A 186. kilométernél azonban eltört az Opel kormányrúdja.

Ez nem is akkora gond, ha a van a versenybe nevezett szervizkamion, egy gyors hegesztés segített volna a bajba jutott Szalayékon. Az autójukban ilyen eszköz viszont nincs.

“Először nem tudtuk, mihez kezdjünk. Egyet tudtunk, ezt a helyszínen nem tudjuk megjavítani, hacsak nem kapunk egy hegesztőt. Végül az lett a megoldás, hogy egy mezei fogóval fogtam a kormány csonkját, azzal próbáltam irányítani, így tettünk meg kb. 10 km-t a CP1 pontig” – idézte fel viszontagságaikat Szalay. “Ott volt néhány néző, az egyik teherautójának platóján pedig véletlenül volt egy hegesztőgép. Nagy szerencsénk volt.”

Szalayék újra lendületbe jöttek, ám később ismét problémáik adódtak, kétszer is durrdefektet kaptak. Először csak az abroncs robbant szét, másodjára viszont a felni is kettétört. A Szalay-Bunkoczi páros végül több mint 7,5 órás késéssel a 135. helyen ért a célba, így az összetettben visszacsúsztak az 51. pozícióig.

Ez az eredmény a mai napjukat sem teszi könnyűvé, hiszen a középmezőnyből nehéz lesz a nagy porban előzgetni.