Minden bizonnyal karácsony előtt csökkent utoljára a mostani időszakban az üzemanyagok ára. December 23-a óta nem változtak az árak, ám a jövő héten áremelés várható. Nem is akármekkora.

A múlt heti záróértékhez képest a tegnap esti piaczárásig 24 százalékkal drágult dollárban mérve a benzin ára, az amerikai fizetőeszköz forinttal szembeni erősödése miatt pedig hazai fizetőeszközben mérve 28 százalékos a drágulás – írta a Portfolio.hu. A gázolaj esetében forintban számolva 26 százalékkal emelkedett az ár péntek este és kedd este között.

Egy ekkora mértékű elmozdulás szinte bizonyosan jelentős áremelésre sarkallja majd a Molt, már ha a termékárak nem esnek durván vissza a hét hátralévő részében. A jelenlegi szituáció alapján 10 forint feletti áremelés valószínűsíthető.

A benzin és a gázolaj ára 2008 június 18-án érte el történelmi csúcsát a magyar piacon: akkor a gázolaj ára 335 forint, a benziné pedig 317 forint volt literenként. Nyár végétől azonban elkezdett csökkeni és fél év alatt a benzin ára 88, a gázolajé 75 forinttal csökkent Magyarországon.

Forrás: Portfolio.hu