Hosszú és nehéz szakasznak vágott neki ma a dél-amerikai Dakar mezőnye. A Neuquen és San Rafael közti táv összekötőkkel együtt 763 km-tesz ki, amelyből a szelektív szakasz 506 km. A terepen offroad szakaszok váltják egymást gyors részekkel, és itt-ott dűnék is a versenyzők útjába kerülnek.

A motorosoknál az idei versenyben másodszorra nem a spanyol Marc Comáé lett a szakaszgyőzelem, a KTM-es egy defekt miatt negyed órát veszített, így a nap végén az amerikai Jonah Street állhatott a képzeletbeli dobogó tetejére. Mögötte a holland Frans Verhoeven és a chilei Francisco Lopez futott be. Cyril Despres a 8., Coma csak a 9. lett. Dési János a 46. helyen ért célba, amivel feljött a 32. helyre összetettben. A magyar motoros ma elesett, ekkor megsérült a keze, amit a Dakar kórházában láttak el a célba érkezése után.

Az összetettben továbbra is Coma vezet szűk fél órával Street és a yamahás David Fretigné előtt.

Az autósoknál egyelőre csak az élmezőny ért be a célba, de ahogy a kétkerekűeknél, ma itt is új győztes született. Az eddig egymást váltogató BMW-s Nasszer Al-Attiyah és a VW-s Carlos Sainz helyett ma a szintén Volkswagen Touareggel versenyző Giniel de Viliers-Dirk von Zitzewitz  páros lett az első. A második legjobb ugyancsak VW-s, Dieter Depping, míg a harmadik a ma először villantó hummeres, az amerikai Robby Gordon lett.

Al-Attiyah az élen

Al-Attiyah az élen

Al-Attiyah az élen


Az összetettben eddig vezető Sainz ma több mint 200 kilométert autózott szervó nélkül, majd felborult, így sok időt veszített. 9. eredménye miatt visszacsúszott a harmadik helyre, az élen öt nap után Al-Attiyah ál, míg a második de Viliers. Szintén rossz napot zárt a kilencszeres győztes Stephane Peterhansel is, a mitsubishis versenyző szintén felborult, autója erősen összetört. A francia beért a táborba, de a feladást fontolgatta.

A magyar versenyzők közül a Palik-Darázsi duó a 16., a Szalay-Bunkoczi páros pedig 26. helyen ért célba. A Liszi-Fenesi egység még nem fejezte be a szakaszt, defekt s hajtásprobléma is hátráltatja őket.

Illusztris versenyző szállt ki ma a versenyből: az uralkodó túraautó-világbajnok (WTCC), Yvan Muller egy buggyval vágott neki a Dakarnak, de miután ma a 40. kilométernél ütközött a portugál Elisabete Jacinto kamionjával járgánya kigyulladt, és nem tudta folytatni a küzdelmet. A francia pilóta szerencsére nem sérült meg.

A kamionosoknál ma is a három élmenő csatázott, ezúttal a két orosz, Kabirov és Csagin egysége is maga mögé szorította a holland De Rooy vezette triót, összesítettben azonban továbbra is ő vezet, bár csak az ekkora táv után egészen elképesztő 13 másodperccel. A Palik Racinges Szaller-Pócsik-Csitári egység a kiváló 14. helyen ért célba, így az összetettben már a top10 küszöbére tornázták fel magukat.

A szakasz összefoglalója videón:

Az összetett állása

Motorosok

1. Coma (KTM) 21:38:12
2. Street (KTM) + 27:12 p
3. Fretigné (Yamaha) + 39:09 p

32. Dési (KTM) + 4:55:00

Autósok

1. Al-Attiyah-Thörner (BMW) 18:44:37
2. de Viliers-von Zitzewitz (Volkswagen) + 2:24 p
3. Sainz-Perin (Volkswagen) + 6:33 p

15. Palik-Darázsi (Nissan) + 3:39:02

32. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 13:31:18 (4 óra büntetéssel)

Kamionok

1. De Rooy-Colsoul-Van Melis (Ginaf) 22:13:05
2. Kabirov-Bejlaljev-Mokajev (Kamaz) + 0:13 p
3. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (Kamaz) + 10:05 p

12. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 6:03:41