Katasztrofális napot könyvelhet el a Szalay Dakar-csapat. Miután tegnap a Darázsi-Bahor-Kis trió kamionja kiszállt, az eddig ragyogóan versenyző, de mára háttértámogatás nélkül maradt Szalay Balázs-Bunkoczi Lászó Opel Antaráját is utolérte a baj.

Az autó a mára – egy kis módosítással – kijelölt Jacobacci-Neuquen közti 459 km-nyi szelektív szakasz 186. kilométerénél, az első ellenőrzőpont előtt nem sokkal romlott el, méghozzá elég drasztikus módon: eltört a kormányrúd. Vagyis a pilóta kezében maradt a kormány. A kamion támogatásával viszonylag egyszerűen orvosolható hiba így többször is megbénította az Opel Antarát. Végül tovább tudtak menni, de összesen több mint hétórás hátrányba kerültek az élbolyhoz képest, és az 51. helyre csúsztak vissza.

Az eddig az összetettben a ragyogó 14. helyig jutott Szalay-Bunkoczi páros hatalmas lemaradása miatt már lemondhat minden jó eredményről. Kár érte.

Sainz harmadik napja az élen

Sainz harmadik napja az élen


Az autós élmezőnyben ma is az eddigi szakaszokat váltakozva megnyerő versenyzők viaskodtak tovább: ma a győzelem újra a volkswagenes Carlos Sainzé lett, tegyük azonban hozzá, hogy az első és a tegnapi szakaszon diadalmaskodó katari BMW-s, Nasszer Al-Attiyah alig 6 másodperccel maradt le a spanyoltól. A harmadik helyen a mitsubishis Luc Alphand végzett a negyedik napon.

Szalay balszerencséje mellett azért örülhetünk magyar sikernek, a Palik-Darázsi kettős 30 perces hátránnyal a 21. helyen futott be, így összetettben továbbra is az előkelő 16. helyen áll az ezüst Nissan Navara.  A Liszi-Fenesi páros Mitsubishijét ma csak az 52. helyre sorolhatták, de az összetettben azért jobban állnak: a 37. hely az övék.

Már szinte nem is kell írnunk, hogy a motorosoknál újra Marc Comáé lett az elsőség, a spanyol magabiztosan halad a győzelem felé. Bár jelenleg nem tűnik már esélyesnek, az előző szakaszok problémái után végre a többszörös Dakar-győztes francia Cyril Despres is jó napot zárt, a szakaszt a másodikként fejezte be. Nyomában az amerikai Jonah Street ért célba. Az egyetlen élmezőnybeli  nem-KTM-es, David Fretigné a negyedik lett.

Kemény terep

Kemény terep


Összesítettben Coma kis híján háromnegyed órás előnnyel vezet, Street felkapaszkodott a második helyre, míg Fretigné alig lemaradva várhatja a folytatást. Despres ugyan a 11., de több mint másfél órával jár Coma mögött. A magyar Dési János nagyon egyenletesen teljesít, ma 42. lett, összetettben pedig a 36. jelenleg.     

A kamionosoknál Gerard De Rooy lett a legjobb a Ginaffal, a két orosz kamazos, Csagin és Kabirov végzett. Ahogy már írtuk, Szalayék versenykamionja tegnap búcsúzott, de a Palik-féle Szaller-Pócsik-Csitári egység nagyon is jól halad egyelőre: ma a 18. helyen zártak, összesítettben pedig a tizenhatodikok.

Az összetett állása

Motorosok

1. Coma (KTM) 14:41:21
2. Street (KTM) + 42:57 p
3. Fretigné (Yamaha)  + 43:42 p

36. Dési (KTM) + 3:12:21

Autósok

1. Sainz-Perin (Volkswagen) 12:47:45
2. Al-Attiyah-Thörner (BMW) + 3:46 p
3. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) + 11:33 p

16. Palik-Darázsi (Nissan) + 1:46:46

37. Liszi-Fenesi (Mitsubishi) + 6:22:54

51. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 7:31:33

Kamionosok

1. De Rooy-Colsoul-Van Melis (Ginaf) 15:16:41
2. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (Kamaz) + 10:14 p
3. Kabirov-Beljajev-Mokejev (Kamaz) + 12:41 p

15. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 3:13:29

Quadok

1. Declerck (Yamaha) 19:14:51
2. Gonzalez (Yamaha) + 31:27 p
3. Machacek (Yamaha) + 49:34 p