A 2009-es Dakar második napján a Sta Rosa de la Pampa-Puerto Madryn szakaszán halad a mezőny. A szakasz két etapból állt: a 237 km-s szelektív szakaszt 600 km összekötő követte. A versenyzők így viszonylag gyorsan túl voltak a nehezén, de a szervezők mára már nehezebb útvonallal készültek.

A tegnap a motorosoknál majdnem félórás előnnyel célba érő Marc Coma ma már nem volt ilyen sikeres, ugyanis hiába volt újra szédítően gyors, a KTM hűtője nem bírta a megpróbáltatásokat, így a spanyol lassítani kényszerült féltávnál. A napot a 2007-es bajnok, Cyril Despres egykori vízhordója, a holland Frans Verhoeven nyerte, mögötte pedig épp a kétszeres győztes ért be. A harmadik a yamahás David Fretigne lett, aki így az összesítettben is fellépett a dobogóra az elsőséget megőrző Coma és Verhoeven mögé. A magyar Dési János 30 perces hátránnyal a 39. lett.

A Volkswagen az élre tör 1
Coma az élen maradt


Az autósoknál ma már nem hagyta a Volkswagen, hogy a BMW újra megtréfálja, az első helyen a Sainz-Perin páros Touaregje zárt. A Mitsubishi is összeszedte magát a tegnapi gyenge kezdés után, a kétszeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel bő egy perc hátránnyal végzett a második helyen. A “dobogóra” felért még a VW-s de Villiers-von Zitzewitz duó, akik az összesítettben már a második helyen állnak.

A tegnapi győző, a BMW-s Al-Attiyah ma csak a 9. lett, a Vezess kedvence, az amerikai Robby Gordon pedig ma épp befért a top10-be. Jól mentek a magyarok, Palik Lászlóék a 17., míg Szalay Balázsék egy kis eltévedés után a 21. helyen zártak. A Liszi-Fenesi páros a 45. lett.

“A mai nap már sokkal technikásabb és lassabb volt, mint a tegnapi, ráadásul igen navigációigényes helyeken jártunk, sajnos egyszer el is tévedtünk, amivel 5 perces időhátrányba kerültünk. Más problémánk azonban nem volt, mentünk, ahogy illik. Az Opel száz százalékos, azzal végképp nincs semmi gond.” – nyilatkozta Szalay Balázs.

Ennél nehezebb szakaszok is voltak

Ennél nehezebb szakaszok is voltak


Palik László szintén kiemelte a navigációs nehézségeket: “[Darázsi] Gabi viszont remekül megoldotta a feladatát, mindig megtalálta a helyes utat. A Nissan is kiválóan működött, úgyhogy elégedettek lehetünk. Örülünk a vasárnapi jó szereplésnek, de a részeredményekkel egyelőre nem foglalkozunk. Még csak most kezdődött a verseny, rengeteg kilométer van hátra, s az Andok, valamint az Atacama-sivatag számtalan meglepetéssel szolgálhat mindenkinek.”

Liszi László  viszont a széria autóval nyújtott jó eredmény ellenére sem nem volt túl boldog. “Életem legnehezebb szakasza volt. A szervezők a kamionos mezőnyt az autósokkal együtt indították. Totálisan tönkretették az utat, szinte alig lehetett rajta közlekedni. Háromszor ástunk, de voltak, akik nálunk és rosszabbul jártak, mert ki esem tudtak jönni a puha homokból.” – mondta a Nemzeti Sportnak a pilóta.

A kamionoknál a Ginaffal versenyző holland Gerard de Rooy egysége végzett az élen, mögötte a kamazos Kabirov-Beljajev-Mokajev trió és a szintén holland Van Vliet-Vaanholt-Van Veenendaal hármas ért célba. Az állás összesítettben is ugyanez. Az ötszörös Dakar-győztes Vlagyimir Chagin a negyedik helyen áll, míg a holland ász, Hans Stacy csak a 17.

A Palik Racing-es Szaller-Pócsik-Csitári kamion a 22. helyen ért célba, a Szalay-féle versenykamion azonban az első nap után ma is műszaki problémával küszködött, 40 km után lerobbant a Darázsi-Bahor-Kis trió járműve.

Az összesített állása

Motorosok

1. Marc Coma (KTM) 5:13:32
2. Verhoeven (KTM)  +13:47 p
3. David Fretigné (Yamaha) + 16:51 p

40. Dési János (KTM) + 1:16:36

Autósok

1. Sainz-Perin (Volkswagen) 4:34:46
2. de Villiers-von Zitzewitz  (Volkswagen) + 2:19 p
3. Peterhansel-Cottret (Mitsubishi) + 3:51 p

15. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 29:19 p

20. Palik-Darázsi (Nissan) + 37:55 p

35. Liszi-Fenesi (Mitsubishi) + 2:35:51

Kamionosok

1. de Rooy-Colsoul-van Melis (Ginaf) 5:36:52
2. Kabirov-Beljajev-Mokejev  (Kamaz) + 3:58 p
3. van Vliet-Vaanholt-van Veenendaal + 8:36 p

22. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 1:28:50

Quad

1. Cristophe Declerck (Yamaha) 6:56:14
2. Rafal Sonik (Yamaha) + 24:37 p
3. Hubert Deltrieu (Polaris) + 30:35 p