December 11-12-én átfogó ellenőrzést tart az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, a TISPOL, amiben a hazai rendőrök is részt vesznek. Az Európa nagy részére kiterjedő közúti ellenőrzés indoka, hogy az ittas, illetve bódult állapotban való járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három kiemelt baleseti oknak.

Hazánkban a szeszes italtól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas. 2008 első kilenc hónapjában a közúti balesetek 11,6 százalékát ittas járművezetők okozták.

Az ellenőrzéseket legalább napi 8-8 órában s azokon a helyszíneken hajtják végre, ahol a helyi tapasztalatoknak megfelelően az ittas járművezetés valószínűsége a legmagasabb. Leginkább lakott területen belül lehet számítani az ellenőrzésekre, amikor is szúrópróbaszerűen megállítanak járműveket, s a járművezetőket légalkoholmérő eszközzel helyszíni vizsgálatnak vetik alá.

A TISPOL-ellenőrzésben a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes szervei is részt vesznek. A közlekedési hatóság munkatársai a leállított gépjárművek műszaki állapotát vizsgálják.