2009. szeptember 20-án a Balatonringen rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. A Sávoly község mellett épülő új létesítmény alapkőletételére ma délelőtt került sor.

“A közel 200 millió eurós beruházás legalább 800 embernek ad majd munkát” – mondta az ünnepélyes alapkőletétel előtt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki egyben megköszönte Vicente Cotinónak, a beruházó Sadesa Csoport elnökének, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is kitartottak a projekt mellett.


Cotino elmondta, hogy terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz a Balatonring. Az állam támogatásával a spanyol cég beruházásával megépülő Balatonringen minimum öt éven keresztül rendeznek Moto GP futamot. A sármelléki repülőtérhez és az M7-es autópályához közeli – Budapesttől 170 kilométerre lévő – helyszínre tervezett 4650 méteres pálya szomszédságában ötcsillagos szállodát, golfpályát, szórakoztatócentrumot is terveznek.

100-150 ezer nézőt várnak a versenyekre, ami a harmadik legnézettebb sportesemény a világon a Forma 1 és a labdarúgó vb után. Több mint 200 országban 340 millió háztartásba jut el a motorversenyek képe

Talmácsiék itthon versenyeznek majd

Talmácsiék itthon versenyeznek majd


“Ez egy nagyon jó dolog a magyar motorsport számára, de az, hogy Moto GP verseny lesz itt, az jó a turizmusnak is, mert fókuszba kerül Magyarország. Az egész világon beszámolnak róla, hogy új pálya lesz a Balaton mellett, ami hazánk egyik legfontosabb helye” – mondta Talmácsi Gábor.

“Számomra is nagy lehetőség, hogy magyar közönség előtt motorozhatok. Korábban ott volt ugyan Brno, de oda azért több száz kilométert utazva lehetett eljutni. Remélem, még az ellenfelek előtt ki tudom majd próbálni” – tette hozzá a tavalyi világbajnok.