Komolyan veszik az autógyártók, hogy az EU 2012-től sokkal szigorúbb károsanyag-kibocsátási normákat vezet be. A prémiumgyártók is rászorulnak a kis, környezetbarát autókra, amelyekre várhatóan az igény is megnő.

A Mercedes azért építi fel a kecskeméti gyárát, hogy a jelenlegi két kis modellje (A- és B-osztály) utódjai már négyen legyenek, a BMW a FIAT-tal közösen épít miniautót. Az Audi sem akar lemaradni, készül is saját csöppségük.

Felhasználva a Volkswagen up! elemeit és technikáját, saját modellt építenek. Nemcsak mérete, de szerkezeti megoldásai és a felhasznált modern anyagok miatt is könnyű lesz a kocsi.

Miniautó az Auditól 2


Ám az alacsony fogyasztáshoz ez kevés, tuti motorok is kellenek. Épp ezért a legerősebb változatba is csak 1,2-es háromhengeres blokk kerül, de a legtöbb jármű motorja 600 köbcentis kéthengeres turbós lesz, a benzines és a dízel egyaránt. Utóbbitól 3 liter alatti átlagfogyasztás várható. Sőt ennél is van lejjebb, fejlesztik a tisztán elektromos hajtású kivitelt is.

Az Autoexpress zöldautós képein mutatja meg, milyennek képzeli a 2012-ben érkező kis Audit, de szerintünk a saját képünk jobb.

Nem ez lesz az egyetlen zöld Audi, az A1-ből is lesz hibrid, míg A2 néven az VW up! ötajtós változata is piacra kerül.