Elferdült a világ

Elferdült a világ

Több mint két hét van még hátra elvileg a hivatalos bejelentésig, de a Detroit Free Press már tényként közli a legrangosabb európai autós díj győztesét, de nem is akárhogy, állítólag a részleteket is ismernek. E szerint az Alfa Romeo MiTo kapta a legtöbb pontot az Év Autója 2009 szavazáson.

A sportos olasz kétajtós 462 pontot szerzett az újságíróktól, megelőzve ezzel  többek között a Renault Megane-t és a Ford Fiestát. Ez a siker a FIAT-csoport számára sorozatban a második, hiszen tavaly a FIAT 500 kapta a rangos díjat.

Természetesen a fentieket nem tekinthetjük ténynek, a döntőbe jutott legjobb hét jármű közül a zsűri november 17-én hirdeti ki a győztest.

A díjat 23 ország 59 újságírója ítéli oda. A zsűri tagjainak 25 pontot kell szétosztaniuk, de legalább öt típusra szavazniuk kell. Ezenkívül írásos értékelést is kell adniuk döntésük mellé. Az újságíróknak mérlegelniük kell az autó újdonságerejét, a környezetvédelmi, biztonsági és a gazdasági megfelelőségét. Szerepet játszik a pontok kiosztásában az is, hogy milyen gazdag az autó karosszéria- és motorválasztéka, és persze számít, mit nyújt az áráért.