Miközben a szentgotthárdi motorgyár a gazdasági válság miatt leállt, addig egy másik autóipari cég, a GEDIA tovább bővül Magyarországon. A német tulajdonú cég a 2007 őszére elkészült négyezer négyzetméteres csarnoka után idén egy újabb, másfélszer akkora üzemben kezdte meg a munkát a napokban.

Az 1910-ben alapított GEDIA-csoport préselt és hegesztett biztonsági és ütközésvédelmi karosszériaelemeket fejleszt és gyárt az autóipar számára. Fő vásárlói a Ford-csoport, a GM-csoport, a VW-csoport, a BMW-csoport, a Volvo, a Suzuki, a Porsche, a Renault, a Karmann, a Fiat és a Scania.

A beruházás ezzel sem fejeződött be, 2010-ig újabb ütemekben bővül, akkorra az összértéke meghaladja a 6 milliárd forintot. A jelenlegi 100 fős foglalkoztatotti létszámhoz képest a gyár teljes kiépítése idejére mintegy félezer dolgozónak adhat majd munkát. A tatai üzemben a munkatársak fejlett hegesztéstechnológiával dolgoznak a teljesen automatizált robotcellákon. Később a legmodernebb préstechnológiát is alkalmazzák majd.