Olcsóbb lett az autópályadíj 2 Olcsóbban autózhatunk a hazai autópályákon. A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a csak személyautókra érvényes D1-es négynapos autópálya-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken.

Nyáron azért drágább, mert olyankor jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, a hazánkba látogató külföldiek és a belföldi turizmus élénkülése miatt, és a nagyobb forgalom magasabb üzemeltetési és fenntartási költségeket okoz – tájékoztat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A szezonális díjemelésre azért is szükség van, mert így tartható fenn a turisztikai szezonon kívüli kedvezményes árszint.

Az árváltozás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-jétől fél áron vásárolhatják meg a D1-kategóriás négynapos e-matricát, amelyet október 1-jétől ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be.

2008. január 1-jétől szeptember 28-ig összesen 8 081 225 darab négynapos e-matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest hozzávetőlegesen 12 százalékos növekedést jelent.