Műszakilag átvették az új Megyeri hidat, a Nemzeti Közlekedési Hatóság azonban még nem adta ki a használatbavételi engedélyt – számolt be az RTL Klub. Az eredeti tervek szerint a forgalomnak kedden adják át a 62 milliárd forintba kerülő átkelőt.

A végleges engedély kibocsátása azért problémás, mert több településtől sincs meg a szakhatósági engedély, mert az állam nem készített el több olyan beruházást, amelyet a híd megépítése miatt megígértek az önkormányzatoknak. Budakalász például egy elkerülő utat szeretne. A miniszter szerint azonban ez nem lehet probléma.

“Budakalász és a közlekedési minisztérium jogelődjeként működő GKM között egy nagyon pontos szerződés jött létre, miszerint egészen addig, amíg nem lesz elkerülője Budakalásznak, addig évi 200 millió forintot kell fizetnie az államnak Budakalász részére. Ez egy olyan magas összeg, amelyet senki sem akar hosszabb távon fizetni” – mondta Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Újpest és Budakalász – a két érintett település – polgármesterei egyelőre nem tudnak róla, hogy holnap avatás lenne, meghívót még nem kaptak. Pedig a múlt héten úgy tűnt, megoldódtak a problémák.

A Megyeri hidat 2005-ben kezdték építeni, a Budapestet elkerülő M0-s gyűrű északi részén fekszik. Átadása nemcsak a helyi települések forgalma szempontjából fontos, de várhatóan az Árpád híd forgalmának 20 százalékát is elvezeti majd. Emellett az átadás után kezdenének hozzá a Margit híd – régóta halogatott – felújításához is.

Forrás: RTL Klub