Eddig nem volt még példa arra, hogy a Critical Mass szervezői útlezárás nélkül szerveztek volna felvonulást a fővárosban, aminek ma este jött el az ideje. Évente két alkalommal tart biciklis felvonulást a CM, ebből az egyiket az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-én, azaz ma. A cél mindig ugyanaz: felhívni a figyelmet a biciklizés előnyeire, az egyre nagyobb kétkerekű forgalomra és egyúttal az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításának fontosságára.


Kürti Gábor szervező több tízezer kerekezőre számít, akik a forgalomban az autósokkal együtt fognak majd pedálozni. Útlezárás nem lesz, de a szervezők kérik, hogy az autósok fokozottan ügyeljenek a bringásokra, és lehetőleg kerüljék a felvonulás főbb szakaszait.

Kétkerekűekből feltehetőleg a Nagykörút, az Oktogon és a Moszkva tér között lesznek a legtöbben, így a Margit hidat biztosan nehéz lesz autóval használni.

A felvonulás első hivatalos programpontja a 18:30-as bringaemelés a Hősök terén, amelyet egy hasonló akció követ 20 órakor a Moszkva téren. A szervezők fegyelmezett közlekedésre intették a résztvevőket, de ha vezetünk, akkor azt az átlagosnál nagyobb odafigyeléssel és türelemmel tegyük. A rendőrség minden főbb csomópontban jelen lesz. Aki mostanáig nem indult haza a munkából a fővárosban, az számítson dugóra.