Gönczöl Katalin szerint helye van Magyarországon a zéró toleranciának. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára az MTI azzal kapcsolatos kérdésére reagált így, hogy a minap az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményben hívta fel a figyelmet a jogosítvány azonnali elvétele körüli anomáliákra. Azaz, hogy ez előrehozott ítélkezés.

A politikus asszony rámutatott: nagyon világos helyzetekben – azaz ivott vagy nem ivott, tilosban parkol vagy sem, amelyek objektíven mérhetők – indokolt lehet a zéró tolerancia. Ugyanakkor a büntetőpolitika esetében kifejezetten “az ellensége”, de a hajléktalan- vagy kolduskérdést sem lehet így megoldani.

Szólt arról is, hogy sok kollégájának az a véleménye, hogy a zéró tolerancia elmossa a felelősséget, mert szerintük minden embernek magának kell megítélnie, hogy azt a fél pohár bort vagy pohárnyi sört megissza-e vezetés előtt, s úgymond ezt bízzák rá egy felnőtt emberre.

“Ezzel én vitatkozom, s azt gondolom, hogy ha egy kisebb város lakossága hal meg évente közlekedési baleset áldozataként, akkor a zéró toleranciának helye van” – vélekedett.

Gönczöl Katalin közölte: az Országgyűlési Biztos Hivatala jelentésében foglaltakra az igazságügyi tárca 30 napon belül szakszerűen válaszolni fog.

Forrás: MTI