Nem támogatta keddi ülésén a Főpolgármesteri Kabinet a taxisszervezetek azon kezdeményezését, hogy a taxizás hatósági tarifáit 20 százalékkal emeljék – mondta a Városháza kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a városvezetés nem javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a maximált tarifa megemelését. Ehelyett felkérik az önkormányzat gazdasági bizottságát, hogy egy kisebb mértékű alapdíjemelésről tárgyaljon a taxisszervezetekkel.

A javaslat szerint az alapdíj 66 százalékkal, a távolsággal arányos díj kevesebb mint 10 százalékkal nőne. Ebből elsősorban az alapdíj 300-ról 500 forintra való emelését tartotta túlzónak a városvezetés.
 
A Gazdasági Versenyhivatal ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a tarifaemelés önmagában nem segítené a piacon tapasztalható anomáliák rendezését, inkább konzerválná a kereslet-kínálat egyensúlytalanságát. A versenyhivatal rámutatott arra, hogy a taxiscégek tarifái, amelyek még mindig alatta vannak a hatályos maximált tarifáknak, azt jelzik, hogy a jelenlegi tarifákban is vannak még tartalékok.

Forrás: MTI