Nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást jelent, hogy a helyszínen el kell venni a jogosítványt attól a sofőrtől is, aki csak minimális mennyiségű alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben. Egyfajta előrehozott büntetés az úgynevezett zéró tolerancia alapján előírt intézkedés – írja közleményében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki állampolgári panasz nyomán hivatalból indított vizsgálatot.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta, hogy az ittas vezetés veszélyezteti a közlekedésben résztvevők alapvető jogait, életét és testi épségét. Az államtól azonban elvárható, hogy a szankciórendszer megalkotása és alkalmazása során tekintettel legyen az alapvető jogok érvényesülésére.

A vizsgálat feltárta, hogy a hatályos jogszabályok egyike sem szól érdemben az alkoholszondás vizsgálatról. A rendőrök az Országos Rendőr-főkapitányság nem nyilvános, jogszabálynak nem minősülő belső intézkedései alapján járnak el. Ehelyett jogszabályban kellene meghatározni milyen véralkohol-tartalomhoz tartozzon a büntetőjogi vagy a szabálysértési felelősség.

Az ombudsman szerint az is gond, hogy az elszíneződő egyszerű szondák megbízhatatlanok: aggályos, ha pusztán egy ilyen szonda “eredményére” alapozva vehető el a vezetői engedély.

Szabó úgy véli, nem arányos az az intézkedés, hogy a pusztán a gyanú miatt a helyszínen, mérlegelés nélkül bevonják a vezetői engedélyt. Mint írja, a jogosítvány, helyszíni elvételét indokolhatja például az, hogy a sofőr valamilyen közlekedési bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható, vagy egyszerűen további biztonságos vezetésre képtelen állapotban van.

A biztos ezért felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja felül a kifogásolt rendelkezéseket, ugyanakkor kezdeményezte az országos rendőrfőkapitánynál, hogy a rendőrség a helyszíni korszerű elektromos alkoholmérő berendezéseket alkalmazzon. Szabó Máté az Országgyűlést arra kéri, hogy határozza meg a büntetőjogi és a szabálysértési felelősség elhatárolásában alapvető fontosságú szabályokat.

Idén már több mint 5000 jogosítványt vontak be a zéró tolerancia elv alkalmazásával.