A gyorshajtás az egyik leggyakoribb szabálysértés Magyarországon. A kormány tervei szerint ezért a jövőben szigorúbb szankciókkal kellene számolnia annak, aki nem fizeti be időben a büntetését – tudta meg az RTL Klub.

“Ilyen esetben a szabálysértés elkövetői felkerülnek az internetre, lássa ország-világ, kik azok, akik nem voltak restek megszegni a közösségi együttélés szabályait, de utána azt a 20-30 ezer forintos bírságot viszont elfelejtették, elmulasztották, nem akarták megfizetni” – mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Egyes információk szerint évente százezerre tehető azoknak a száma, akik nem fizetik be időben a büntetést. A legtöbben már csak akkor rendezik a tartozásukat, amikor a börtön fenyegeti őket, azaz amikor elzárásra változtatják a pénzbírságot.

Az internetes “megszégyenítésen” túl ezért komolyabb elrettentést is bevetnének, a 30 napos fizetési határidő letelte után már öt nappal jelzálog kerülhetne az adós házára és kocsijára. 30 ezer forint felett automatikusan jelzálogot jegyeztet be az elkövető ingatlanára az állam – számolt be a terv részleteiről a miniszter. 

Ha így sem sikerülne 90 nap alatt behajtania a jegyzőnek a bírságot, jönne az elzárás. 2010-ig egy központi nyilvántartást is létrehoznának a szabálysértőkről, hogy a hatóságok lássák, ki a visszaeső. A tervezet néhány hét múlva kerülhet a parlament elé.

Forrás: RTL hirek