A Pénzügyminisztériumban elkészült a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jelenlegi rendszerének átalakítására vonatkozó javaslatcsomag – tudta meg a Népszabadság.

Ha a javaslatot elfogadják, akkor a 2010-re vonatkozó biztosításoknál már módosulhat például a bónuszbesorolások rendszere. Általános szabályként továbbra is megmaradna, hogy az autós egy év kármentes időszak után egyet léphet felfelé, ám a biztosítók ettől akár el is térhetnek, és dönthetnek úgy is, hogy ügyfelük balesetmentes vezetését azzal honorálják, hogy kettővel javítják bónuszfokozatát.

Ez az autósok szempontjából jó, hiszen a magasabb bónusz olcsóbb kötelezőt jelent, de szakemberek szerint még átláthatatlanabbá teszi az amúgy sem túl egyszerű árképzést.

A komoly vitákat kiváltó kampányidőszakról is döntött a Pénzügyminisztérium: fokozatos megszüntetést tervez.

Az egységes december 31-e helyett mindenki a járműve megvásárlásától számított egy év múlva köthetne új szerződést. Továbbra is fenntartanák azonban azt a rendszert, amelyben a biztosítóknak együtt, október végén kellene közzétenniük jövő évi tarifáikat. Így a jelenlegi kampányidőszak fokozatosan, az autópark cserélődésével párhuzamosan veszítene jelentőségéből. Egyes szakértők szerint ezzel az autósok járnak rosszul, mert megszűnne az igazi árverseny és magasabbak lennének a díjak.

Az ötleteket a tárca elküldte az érintett biztosítóknak, és a szakmai egyeztetés eredményeként alakulhat majd ki a végleges koncepció.

Forrás: Népszabadság