Keddtől csütörtökig országos közúti ellenőrzést tartanak a hazai rendőrök. Akciójukkal az uniós közlekedésbiztonsági vizsgálatokhoz (TISPOL) csatlakoznak. Ezúttal mindenekelőtt a biztonsági övek illetve a gyerekülések használatára koncentrálnak. Az övek ellenőrzése nemcsak a sofőrökre, hanem az utasokra is kiterjed.

Magyarország az utolsók között van az uniós országokban a biztonsági öv használatában Hazánkban az autósok fele használja az övét, ami miatt a balesetekben sokan életüket vesztik.

Az akcióban a Nemzeti Közlekedési Hatóság is részt vesz, munkatársai a kocsik műszaki állapotát, a szükséges okmányok meglétét vizsgálják. A hatóságok külön figyelik majd, hogy minden kocsin van-e olvasható, megfelelően felhelyezett rendszám. Az autópálya-rendőrök pedig külön feladatba kapták, hogy ellenőrizzék az objektív felelősség elve alá tartozó szabályszegőket, akik a tiltás ellenére szabálytalanul használják a leállósávokat.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart a kontinens több országában egyszerre. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy Európában a balesetben elhunytak számát 2010-re a 2001-es szint felére csökkentsék.

Forrás: Független Hírügynökség