Az év első felének autóeladásai még nem igazolták az autókereskedők által tavaly jelzett idei komoly visszaesését. Viszont jött a nyár, és ha nem történik kiemelkedő változás az év hátralévő részében, az egész éves számokat lerontja.

Magyarországon a személyautó-eladások júliusban 10 százalékkal estek, augusztusban viszont már zuhantak. Az utolsó nyári hónapban 11,2 ezer új személyautót helyeztek forgalomba, ami 26,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly – tudta meg a Népszabadság.

Az év elején remeklő kishaszonjármű-piac is visszaesett augusztusban, 19,8 százalékkal kevesebb jármű fogyott. Ez a szegmens azonban még a nyolc hónap után is 3,3 százalék pluszban van.

Személyautókból és 3,5 tonnás össztömegnél könnyebb tehergépkocsikból az első nyolc hónapban összesen 128,9 ezer kelt el itthon, ez 7600 darabos mínuszt és 5,9 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Ebben szerepe van a piacvezető Suzuki mélyrepülésének, amely 18,7 százalékkal kevesebb autót adott el idehaza az idei nyolc hónap alatt.

Forrás: Népszabadság