Egyszerűsödik a gépjármű-finanszírozás. A jövőben magánokirat is elegendő lesz a zálogjog érvényesüléséhez – tudta meg a Világgazdaság. Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője a lapnak azt is elmondta, hogy a tervek szerint nem szükséges majd a zálogszerződést közokiratba foglalni, így tehát olcsóbb is lesz az ügylet.

A felek magánokiratban rögzíthetik a zálogjogi nyilvántartásba vételhez elengedhetetlen adatokat, a gépjármű típusát, az alvázszámot, a rendszámot, a motorszámot. Ennél többet nem fog megkövetelni a közjegyzői regisztráció.
    
A jelenlegi – a kocsi árától függő – több tízezer forintos közokiratdíj helyett csak a regisztrálást kell majd megfizetnie az érintettnek. Az új szabályozás 2009 januárjában lépne hatályba.

Azzal, hogy nem készül külön közjegyzői okirat, nem csorbulnak a hitelezői garanciák – nem változik meg például felszámolás esetén a kielégítési sorrend. Ugyanis az adatok ugyanúgy bekerülnek a nyilvántartásba, mint most.

A visszaélések ellen az új szabály lehetővé tenné, hogy a közjegyzői kamara honlapján bárki anonim módon ingyenesen tájékozódhasson arról, hogy az őt érdeklő gépjárművet terheli-e zálogjog vagy sem.

Forrás: Világgazdaság