Az elmúlt négy hónapban összesen mintegy 105 ezer – több mint négymilliárd forintról szóló – közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség a május óta alkalmazott objektív felelősség elve alapján. Ez jóval több, mint az a rendőrség korábban feltételezte, a rendelet alkalmazása előtt évi kétmilliárdos büntetésről beszéltek.

Elsősorban a gyorshajtás okán kaptak csekket a közlekedők, hiszen 105 ezer határozatból 93 ezret emiatt postáztak. Hétezernél is több büntetést a megállási és várakozási szabályok megsértése és több mint kétezret a tilos jelzésen áthaladás miatt szabtak ki.

A 93 ezer gyorshajtásból 23 ezer esetben a sebességkorlátozó táblát hagyták figyelmen kívül a járművezetők. 58 ezer esetben viszont a KRESZ sebességre vonatkozó általános szabályait sértették meg, vagyis gyorsabban hajtottak mint az arra az útszakaszra amúgy engedélyezett. (50, 90, 130 km/óra stb.)

A bírság mértéke átlagosan 40 ezer forint, ami mutatja, hogy jellemzően kisebb súlyú szabályszegéseket követnek el az autósok, mivel a legkisebb kiszabható bírság 30 ezer forint.(a legmagasabb 300 ezer – a szerk.).

Augusztus közepéig mintegy 1000 esetben érkezett fellebbezés a határozatokkal szemben, amelyben magát a jogsértést vitatták, a jogorvoslati kérelmek 80 százaléka azonban nem a jogsértést, hanem a kiszabott bírság összegét vitatja vagy részletfizetési kedvezményt kér.

Forrás: MTI