A MÁV Általános Biztosító Egyesület megszüntetése után nagyjából 120 ezer autós került abba a helyzetbe, hogy kötelező felelősségbiztosítása 2008 3. negyedéve után megszűnt. Az elmúlt két hét nagy átszerződési rohamában – köszönhetően a nagy médiaérdeklődésnek és az internetes alkuszok növekvő szerepének – augusztus 15-ig hozzávetőleg 110 ezert autósnak sikerült átszerződnie, ami kiváló eredmény.

Holnaputántól kötelező nélkül

De mi lesz azokkal, akik 15. után még mindig kötelező biztosítás nélkül maradnak?  Fontos kiemelni, hogy akik azért nem szerződtek át eddig, mert azt gondolták, hogy megvárják majd a 3. negyedév végét, és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre, tévednek, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt – a negyedév kifizetése ellenére – szerződés nélkülivé válnak, és így vonatkozó szabályozás alapján, számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat (ún. MABISZ-díjat).

A későn szerződőknek egyáltalán nem lesz fedezetük augusztus 15. és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ebben az időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni. Ez a töréskárok esetében a pár százezertől a több tízmillió forintig terjedhet, személyi sérülés esetében pedig akár élethossziglan tartó járadékok is előfordulhatnak.  

Bónusz vagy malusz?

Különbséget kell még tenni a késők között abban, hogy befizették-e határidőre (augusztus 15-ig) a 3. negyedéves díjat a MÁV-hoz, vagy nem. Aki fizetett, az a fentiekben részletezett MABISZ díj megfizetése mellett megtartja a bónuszát(!), de aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha maluszos volt, akkor azt kapja meg.

A legtöbb biztosító egyébként kedvezve az ügyfeleknek, bónuszban küldi ki az első díjas csekket. A tervek szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV ÁBE várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából ellenőrzik majd. Ha a MÁV ÁBE által kiadott bónusz fokozat eltér az ügyfél által nyilatkozottól, később módosítják az autós besorolását.    

Ugorhat a forgalmi!

Ne feledjük azt sem, hogy az ORFK közlése értelmében szombattól a rendőrök már nem fogadják el a MÁV-os 3. negyedéves befizetett csekkeket, díjfizetési igazolásokat a kötelező meglétének igazolására, az ellenőrzésen fennakadó autósoktól a rendszámot is bevonhatják.

Forrás: Biztositas.hu