Az Országos Rendőr-főkapitányság arra figyelmeztet, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület működési engedélyét, ezzel egy időben az egyesület mint jogi személy megszűnik.

Így tehát augusztus 16-tól a MÁV ÁBE által kiállított iratok nem alkalmasak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének igazolására, még akkor sem, ha a gépjármű üzemben tartója a biztosítási díjat az augusztus 15-e utáni időszakra is befizette.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét a rendőrség ellenőrzi, annak hiánya miatt az intézkedő rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki vagy az eset súlyára tekintettel szabálysértési feljelentést tehet.

A járművezető kötelessége, hogy a közúti ellenőrzés során a fedezet fennállását tanúsító okiratot át tudja adni. Elfogadható a biztosító által kiállított, az adott időszakra vonatkozó fedezetigazolás, a biztosítási kötvény, illetve ajánlat, vagy a díjfizetést igazoló irat, például a készpénz-átutalási megbízás feladóvevénye.

Ha ilyennel nem rendelkezik az autós, a rendőr szabálysértési feljelentést tehet, melynek során a járművezető – ha ő az üzemben tartó is – százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Amennyiben a jármű vezetője és üzemben tartója különböző, az üzemben tartóra százezer forintig, a járművezetőre pedig harmincezer forintig terjedő pénzbírságot róhatnak ki.

Még nagyobb lehet a baj, ha az üzemben tartó a közlekedési hatóság felhívására nyolc napon belül nem igazolja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének fennállását, mert ekkor hivatalból elrendelik a gépjármű kivonását a forgalomból. 

Forrás: MTI